Sam Rohn is medeoprichter en CEO van Red je Pakketje. Daarnaast deelt hij als mentor bij NLgroeit zijn verhaal en tips met ondernemers. Hieronder lees je de highlights van zijn recentste interview: “Maak je beslissingen snel. Fouten horen erbij, die calculeer je in.”

Snel groeien in tijden van corona

“Elke crisis biedt ook groeikansen. Blijf daarom rustig als alles om je heen in brand staat. Zo richtten wij Red je Boeketje op, een initiatief waarmee wij bossen bloemen bezorgen bij ouderen, verzorgingstehuizen en gehandicapten. We hadden vanaf het eerste idee tot de livegang van de webshop nog geen 24 uur nodig. En uiteindelijk hebben wij ruim 54.000 boeketten verkocht.”

Expert in snel groeien

“Je kunt grote keuzes snel maken. Helemaal als de groei hard gaat of als er een initiatief als Red je Boeketje ontstaat. In een paar minuten kun je het probleem of de vraag helder maken. Het belangrijkste is dan om je af te vragen of de beslissing je wel of niet dichter bij je doel brengt. Niks doen is altijd gevaarlijker dan een keuze maken.”

Jezelf continu opnieuw uitvinden is vermoeiend

“Ik leg grote verantwoordelijkheden bij de medewerkers zelf. Zij kunnen dan nog sneller schakelen. En als ze een fout maken, is dat oké. Ik vraag medewerkers ook zich elke paar maanden opnieuw uit te vinden. Dat is vermoeiend, maar ik vraag het toch. Als je dat niet doet, groeit het bedrijf je voorbij. Dankzij de extra uitdaging krijgt iemand bovendien prachtige carrièrekansen.”

VanavondBezorgd

“Met name kleine bedrijven hebben het door de crisis zwaar. Met VanavondBezorgd.nl willen wij kleine webshops en winkeliers helpen met het leveren van de allerbeste logistieke service. We schreven hiervoor een e-book en een post op LinkedIn. Die post is 200 duizend keer bekeken. Veel van die mensen versturen nu via ons. Dat zijn vaak flexibele, snel schakelende ondernemers.”

“Als iemand een tas bij je wil kopen maar er twee dagen op moet wachten, bestelt hij hem bij een ander die de tas de volgende dag levert. Veel winkeliers met een webshop sluiten de tent ’s avonds en verwerken avondbestellingen pas de volgende ochtend. Als je de tas met een reguliere post- of pakketdienst verstuurt, ontvangt de klant die de volgende dag pas. Wij bezorgen die tas nog dezelfde avond.”

Vijf tips voor ondernemers

  • Maak je beslissingen snel. Fouten horen erbij. Die calculeer je in.
  • Geef veel vertrouwen en verantwoordelijkheden aan je team. Je medewerkers schakelen dan snel en groeien mee met het bedrijf.
  • Lees veel en praat met mensen. Het is vermoeiend om jezelf steeds opnieuw uit te vinden, maar om snel te kunnen groeien met je bedrijf is het belangrijk.
  • Neem van tijd tot tijd afstand van je bedrijf. Durf even te gaan zitten.
  • Gebruik je netwerk. Samen heb je enorme slagkracht en kun je in 24 uur tijd een prachtig initiatief lanceren.

Dit artikel is een samenvatting van het interview bij NLgroeit.