Stel je eens voor. Je behoort tot de snelstgroeiende Europese bedrijven en tegelijkertijd wil volledig CO2-vrij opereren. Dan is het woord ‘uitdaging’ een understatement. Instabox groeit sinds 2017 gemiddeld met 300% per jaar en we verduurzamen in recordtempo. “Met het verduurzamen van ons wagenpark maken we de grootste stappen”, vertelt fleet manager Koen van Diest. “Tussen januari 2021 en december 2021 daalde onze CO2-uitstoot met 90%. Daar zijn we natuurlijk trots op.”

Vergroenen in een vervuilende markt

De ecommerce is een enorme groeimarkt – gemiddeld groeit de sector met zo’n 10 procent per jaar. Voor het klimaat kan dat problematisch zijn, omdat de ecommerce traditioneel gezien afhankelijk is van vervuilende vervoerders met vele ronkende dieselauto’s en eindeloze ritjes van A naar B.

Bij Instabox zien we het als onze morele plicht om ons deel binnen de logistieke keten te verduurzamen. We hebben het over de zogenoemde last mile, oftewel de route tussen (de distributiecentra van) webshops en consumenten.

Duurzame maatregelen: schoner en efficiënter rijden

Waar onze verduurzaming concreet op neerkomt? Grofweg zijn er twee pijlers, namelijk het rijden op duurzame brandstof en het efficiënter vervoeren van pakketjes. Of met andere woorden: schoner rijden en meer pakketjes in minder kilometers.

Voor het verduurzamen van ons wagenpark werkt Instabox samen met Schouten Olie aan iets unieks. In slechts zes weken hebben we namelijk veertien HVO100 brandstoftanks geïnstalleerd bij onze distributiecentra. HVO100 is een fossielvrije brandstof en daardoor stoten we veel minder CO2 uit. 

Van Driest: “Omdat er in Nederland een tekort is aan tankstations met HVO100, hadden we zonder eigen infrastructuur nooit zo snel kunnen verduurzamen. Zo nemen we het heft in eigen handen. Tegelijkertijd zetten wij fors in op het elektrificeren van ons wagenpark. Sinds maart 2021 verdubbelde we onze elektrische bestelauto’s en vele nieuwe zijn in de maak.”

Voor het efficiënter rijden zet Instabox met name in op pakketkluizen. Zo’n pakketkluis bestaat vaak uit tientallen componenten – een soort verzameling van kluizen dus. Op die manier kunnen onze bezorgers op één locatie meerdere pakketten afleveren. En dat scheelt natuurlijk vele gereden kilometers in de wijk.

Fossielvrije pakketbezorging en duurzaamheid

Instabox is sinds november 2021 de eerste vervoerder die pakketten in heel Nederland fossielvrij bezorgt. Maar onze ambities gaan verder. In april krijgen we nog eens 50 elektrische bussen en aan het einde van het jaar groeit dat aantal naar 325. Daarmee verlagen we onze CO2-uitstoot nog verder en zorgen we tegelijkertijd in binnensteden voor een schonere lucht.